calisto.bg

Пътеводител в гръцките таверни.

12.08.2020
Полезни съвети как да се ориентирате в менюто в гръцките таверни и какво да поръчате, за да не останете разочаровани или изненадани от сметката си.
 

Ταβέρνα - таверна, Εστιατόριο - естиатОрио или Ψαροταβέρνα - псаротавЕрна.

Ресторантът (εστιατόριο) е по-висок клас от таверната (ταβέρνα), т.е. вътре е по-изискано, което не означава, че храната е по-вкусна или качествена, но пък цената на ястията е по-висока. Ψαροταβέρνα – това е специализиран вид таверна с морски деликатеси, това е моята любима таверна, защото съм краен любител на морската храна.

Основни критерии за избор на таверна в Гърция:

  • Да има клиенти. Колкото повече хора има в един ресторант, толкова той е по-предпочитано и любимо място.

  • В него да хапват местни гърци (или да ви е препоръчан от гърци като нетуристически)

  • Колкото по-автентична и захабена изглежда една таверна, толкова по-вкусно готвят в нея (от опит ви казвам)

  • Висящите октоподи, съхнещи на слънце, аквариумите или ледените витрини с прясна риба са реклама на морските им деликатеси и знак, че ще получите качествена и прясна храна.

  • Да има изложено меню ( κατάλογοσ -  чете се катАлогос) или поне написани специалитетите на деня (за да се ориентирате в цените)

  • Ако смятате да плащате с кредитна/дебитна карта, още преди да седнете,  попитайте дали това е възможно. Всички предпочитат плащане в брой.

Гърците са истински професионалисти и където и да решите да се храните, няма да сте разочаровани.

Как да се ориентирате в таверната, ако менюто е на гръцки:

В таблицата ще откриете превод на български, като ударението в думата е изписано с главна буква. Ударението в гръцкия език е много важно и трябва стриктно да се спазва, защото една и съща дума с различно ударение значи различни неща и може да изпаднете в доста конфузна ситуация.


 

За някои може да е доста жилав и неядлив, но за мен беше изключителен деликатес сушения октопод, който ядох на остров Амулиани.


 

Ако сте вегетарианец трябва да търсите в гръцкото меню думата „Χορτοφάγος“ произнася се „хортофАгос“– вегетарианец (това не е ястие, но така ще се ориентирате какво могат да ви предложат).

 

Добрата новина е, че повечето туристически места разполагат с менюта на няколко езика.

За какво е важно да внимавате:

  • Морските дарове и риби – много често в таверната ни показват различни видове риби, които са тъкмо уловени и ги препоръчват. Ключовото е да попитате колко би струвала порцията или цялата риба – т.е. какво ще ви таксуват. Някои от тези риби струват по 60, 80, 200 евро и т.н.

  • При рибите и морските дарове пак трябва да внимавате в менюто цената на килограм ли е или на 100 грама например, за да знаете каква порция и цена да очаквате.

  • При избора на дива риба – те са обикновено доста по-скъпи. Много е тънка и почти несъответваща на цена-качество разликата във вкуса. Малко са хората, които могат да направят разлика дали рибата е била дива или от развъдник.

  • Обикновено гърците носят хляб, така че може и да не си поръчате. Но пък за да сте сигурни, ги попитайте. Обикновено хлябът е много хубав, на скара с подправки.

  • При избора на порция – моят съвет е да попитате дадена салата или порция за един човек ли е предназначена или за повече, за да се ориентирате колко да поръчате. Обикновено порциите са по-обилни от очакваното и хората често преяждат.

  • При поискването на сметката (τον λογαριασμό παρακαλώ – чете се „тон логариазмО паракалО“ и означава „сметката, моля“. Най-добре е да поискате сметката около половин час преди да решите да тръгвате. Това се прави защото гърците никога не бързат да донесат сметката. В повечето таверни, след като поискате сметката, преди да я донесат, идват и разчистват масата и след това ви донасят десерт (сладки вкусотии или плодове) за сметка на заведението. Не в голямо количество, но колкото да се засладите и да получите този мил жест.

  • Сметката ще е написана на гръцки (доста нечетливо при това) и най-вероятно нищо няма да разберете.

  • Бакшиш – ако сте доволни, може да оставите. Ако прецените, че няма да оставите бакшиш, никой няма да ви гледа накриво.

Други съвети:

Ако решите, че искате да се храните в избрана от вас таверна, си резервирайте маса, тъй като е много вероятно да не намерите свободна.

Търсите ли таверна с гръцка музика и танци, е добре да попитате, тъй като това не е често срещано. Обикновено има т.н. „гръцка вечер“ в някоя таверна, но е добре да резервирате маса, както и да имате предвид, че сметката ще е малко по-висока. Но не очаквайте да има чупене на чинии и чаши.

На крайбрежната улица и на най-туристическите места обикновено е по-шумно и ако не държите да гледате морето, изберете по-закътана таверна. Логиката е, че освен, че би трябвало да не е толкова туристическа, се очаква храната да е по-гръцка, а цените – по-ниски.

Ако пък можете да изберете да хапнете в заведение отдалечено от морето (имам предвид в някое селце, което не се намира в близост до море), то там специалитетите са друг вид, а не морски. Очаква се цените да са по-изгодни.

Имайте предвид, че обикновено калмарите са замразени. Където има пресни калмари, или го пише в менюто, или трябва да попитате специално.

Καλή όρεξη – Добър апетит (чете се „калИ Орекси“)

Всички новини

Дестинации