calisto.bg

Как празнуват Великден по света

14.04.2020

Ето, че настъпи времето за един от най-големите християнски празници, а именно Великден. Освен, че е много любим празник на децата, той също бива много очакван и от възрастните. Дали заради традиционното боядисване на яйца, вкусния козунак или топлите почивни дни през пролетта – няма значение! Той винаги ще си остане един от най-цветните и приятни празници със семейството. :)

Великден се празнува във всички християнски страни в целия свят . Традициите там обаче имат своите различия. Нека видим някои от тях: :)
 

large.jpg

Англия

Празненството там започва още от Цветница. В много части на страната професионални трупи танцьори изпълняват така наречения танц „Morris Dance”, с цел прогонване на злите духове. Аксесоар към облеклото им са сламените шапки и червените пояси. Сладкишът с марципан е задължителен*, както и традиционните великденски кифлички с кръстове – “Hot Cross Buns”.


 


 

Франция

Символи на празника са камбанките и рибата. Вярва се, че на Разпети петък камбаните разнасят скръбта на онези, които скърбят за разпъването на Христос в този ден. На трапезата са характерни различни видове великденски десерти – лионски сладкиш от бутер тесто с канела и сладко, корсикански кошнички със захарни яйца и други. От към обичаи е прието децата да слагат малки гнезда из дворовете си, които на сутринта да проверят за Великденски яйца. :)

 

Германияeeeee_20130325091448_640_480.JPG

Част от празничните символи там е така наречения „Остерн“ (Великден) е Великденското дърво. Украсата по него започва поне седмица преди настъпването на празника. Клоните се окачват с боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки.

 

Русия

02zb-easter-holy-week-easter-eggs-bucharest-romania.jpgРуският Великден не се различава кой знае колко от нашият. За тях този празник е най-обичаният в цялата година и не случайно бива наричан „Цар на дните“. Малко преди 00:00 часа в събота, хората обличат най-новите си и най-хубави дрехи и отиват на църква. Също както в България, чакат благодатния огън, с който след като си запалят свещта обикалят храма. На трапезата се слагат толкова ястия, колкото са били дните от най-продължителния пост през годината. Яйцата са все така пъстроцветни и подредени в кошнички. 


 
 

Гърция

Depositphotos_20821857_original-1130x570.jpg

В южната ни съседка Великден е предшестван от дълга подготовка, включваща най-вече Великите пости и Страстната седмица. В дните на празника обичаят е събиране на открито, запалване на огън и чашка вино за по-интересни приказки :)

На трапезата присъстват козунака в комплект с боядисаните (в червено) яйца, великденска агнешка супа „магерица“, печено агне и различни зелени салати.

На о. Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си, като вярват, 

че хвърлянето на керамика ще донесе късмет за цялата година. То също символизира посрещането на пролетта и новата реколта. Обичаят има венециански и езически произход.

Бяхме ли Ви полезни?

Ако тази статия ви е харесала, моля харесайте ни във ФБ – CalistoTours

1110

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ И ЦЕНИ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ НАШИЯТ САЙТ Calisto.bg

 
Всички новини

Дестинации