calisto.bg

Екскурзия Прибалтика Литва - Латвия - Естония

Продължителност: 9 дни / 8 нощи

Вид транспорт:
Комбиниран транспорт

Маршрут: София - Вилнюс – Тракай - Каунас - Паланга - Рундал - Рига - Цесис - Тарту- замок Раквере - Талин - София

Дати на отпътуване: 07.06.2020

Оферта №: Е-25

Цена от: 2550 лв.


Дата Цена Запитване
07.06.2020 от 2550 лв. запитване

ПРИБАЛТИКА
Литва - Латвия – Естония
Вилнюс – Тракай - Каунас - Паланга - Рундал - Рига  - Цесис - Тарту- замок Раквере - Талин

Oтстъпка за ранно записване - 100 лв на човек до 31.03.2020!
 
                                                         
Ден 1 /07.06.2020    София – Вилнюс

Полет от София с Austrian Airlines в 07:05 през Виена. Кацане във Вилнюс в 12:40ч, посрещане и трансфер до хотел Comfort 3* https://comforthotel.lt/ru/ или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.

 

Ден 2/ 08.06.2020  Вилнюс -Тракай - Вилнюс

Закуска. Пешеходна разходка из Стария град -  най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала „Св. Ана и Бернардинци”, еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната – православната  „Пятницка църква”, в която Петър I покръстил прадядото на  Пушкин. 

Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете  до  „Портите на Зората” на крепостната стена, където се  съхранява чудотворната икона на Дева Мария. 

След обяд в национален литовски ресторант, екскурзия до древната столица на Литва - Тракай, разположена само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепен дворец. Сега в него има  музейна експозиция, която обхваща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс посещение на най-красивата катедрала в града "Петър и Павел", която е в стил бароко и е украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка.

 

Ден 3/ 09.06.2020  Вилнюс – Каунас – Паланга   (около 330 км)

Закуска. Продължаваме към средновековния град Каунас, който се намира в Централна Литва, втори по големина в страната. Разположен е на устието на река Нерис към  река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3 в., но исторически данни има едва от 13-ти век.  Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и това е причината да има много млади хора. 

Туристическа пешеходна обиколка на Каунас, включваща замъка Каунас от 13 в, строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци, Кметският площад с бароковата сграда на Кметството и запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци, величествената ренесансова Катедрала от 17 в.,  къщата Перкунус  - една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва, ортодоксалната Църква “Александър Невски” и Църквата “Витаутас” – най-старата тухлена сграда в града, Църквата “Св.Георги”, строена по случай обявяване на независимостта на Литва. 

След  пешеходна  разходка  из стария град ще посетим музея на гениалния литовски художник Чурленис и единствения в света музей на Дяволите. Обяд в местен ресторант.

Продължаваме към крайбрежния град Паланга, който един от най-големите литовски курорти, който със своите стари традиции, символчно се нарича лятната столица на Литва, разположен на брега 

на Балтийско море. Паланга - това е морски въздух, наситен с аромата на бор. Големи чисти плажове, курорти и СПА центрове, очарователна природа, вкусна литовска кухня.

Плажовете на Паланга са удостоени със Синия флаг и са сред 20-те най-добри плажове на Европа.

Най-впечатляващи са прочутите “пеещи” бели пясъци. Чист, фин бял пясък, нежен и мек, 

издаващ характерен звук под краката, поради което ги наричат “пеещи”.

Пушената риба и превъзходната литовска бира са едно от любимете ястия на туристите.

Настаняване в хотел Best Baltic 4* http://bestbaltichotels.eu/ru/ или подобен. Нощувка.

 

Ден 4/10.06.2020  Паланга - Рундалски дворец и парк – Рига   (340 км)  

Закуска. Посещение на Дворецът на граф Феликс Тишкевич, днес „Музей на кехлибара“ – построен през 1897 година в стил нео-ренесанс.

Посетителите на музея ще се запознаят не само с уникалните изделия от “слънчев камък” от 17-20 век  (Легендите разказват,че това са сълзите на морска царица Юрате.), но и ще добият представа за добива и обработката на кехлибара.

Отпътуване за Рига.  По пътя спирка за обяд и  посещение  на двореца Рундал - един от забележителните паметници на Барока и рококо в Латвия, шедьовър на известния италиянски архитект Растрели. 

Дворецът е построен за херцога на Курландия - Бирона, известен в руската история като  фаворит на Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зала, голямата картинна галерия и много други реликви от семейството на херцозите на Курландия. Пристигане в Рига. 

Настаняване в Mercure Riga Centre Hotel 4* http://mercureriga.lv/ru/  или подобен.  Нощувка.

 

Ден 5/ 11.06.2020   Рига

След закуска пешеходна обиколка на Стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа, който е с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата в Прибалтика катедрала, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др.  

По желание посещение на концерт с музика за орган в прочутата Домска катедрала. 

Свободно време. Нощувка.  


Ден 6/ 12.06.2020   Рига – Цесис – Тарту (260 км)

След закуска отпътуване към град Цесис – малък средновековен град, известен с летните си фестивали, разположен от двете страни на река Гауя. Със своя средновековен замък на Ордена на Меченосците  (включено посещение), павирани улички, зелени хълмове и красиво оформени градини, Цесис е едно от най-чаровните градчета в цяла Латвия. Свободно време за обяд.

Отпътуване за Тарту,  който се намира в Източна Естония, вторият по големина град в страната, разположен на река Емайъги с най-голямото речно пристанище.
Тарту често е определян като интелектуален и културен център, най-вече заради най-стария и уважаван университет в Северна Европа, в него се е зародил естонският театър.  
Историята на Тарту започва от третото десетилетие на XI в. – основан е през 1030 г. от руския княз Ярослав Мъдри на мястото на старо естонско поселение. Новият град бил наречен Юриев. През 80-те години на XIII в. градът, тогава с името Дорпат, се присъединява към търговската лига на Ханзата. Това допринася за засиленото немско влияние в града. През XVIII в., под името Дерпф, той е присъединен към Руската империя.
След войната за независимост на Естония, последвала Първата световна война, градът приема естонското си име Тарту. Пешеходната обиколка на студентския град с екскурзовод ще ви даде обща представа за града, ще видите средновековен паметник на архитектура - Старата лютеранска църква "Сейнт Джон", която наричат още Яановска църква, построена през 14 век, уникален образец на древна тухлена  готика в западна Европа. В църквата съхраняват повече от хиляда теракотени скулптури на 700 години. На покрива има панорамна площадка, откъдето се открива гледка към историческата част на града; сградата на университета, Площад "Барклей", Музеят на изкуството, сградата на кметството с часовника от XVIII в., фонтанът на влюбените.
Настаняване в хотел Tartu 3* https://intourist.ru/info/estonia/tartu/tartu/  или подобен.  Нощувка.

 

Ден 7/13.06.2020         Тарту - Раквере - Талин

След закуска отпътуване до Раквере. Посещение на замъка от 16 век, където ще участвате в екскурзията “Средновековно приключение”, която ще ви пренесе векове назад в историята. 
В двора на замъка се пресъздава типично всекидневния живот на средновековния град. 
Тук можете да пробвате стрелба с лък, да участвате в битка с копия, да изпробвате своите възможности в ковачеството и грънчарството,а накрая да обядвате в кръчмата (включен обяд в замъка), където се приготвят ястия по старинни рецепти.
Попадаме в 16-ти век, стражата ви пита за парола и желаещите могат да облекат мантии на рицари от ордена; посещение на оръжейна кула, запознаваме се с историята на Ливонския орден и замъка Раквере;
зала на науките, изложба на мечове, най-смелите могат да посетят стая за мъчения и затвора.
И най накрая, можете да погледнете винарската изба, за да добиете представа как са се съхранявали алкохолните напитки  в Средновековието.
Mродължаваме към естонската столица Талин. Настаняване и нощувка в хотел Go Shnelli Superior

https://www.gohotels.ee/  или подобен. 

 

Ден 8 / 14.06.2020       Талин

След закуска пешеходна обиколка в  средновековния Стар град на Талин, напомнящ на приказките на Андерсен.  Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна  църква на Естония – катедрала „Александър Невски". Ще направите разходка по необичайни улички, ще видите кметството и кулата „Дебелата  Маргарита”. 

Свободно време и нощувка. 

 

Ден 9/ 15.06.2020       Талин - София

Закуска. Свободно  време за самостоятелно разглеждане на града. Трансфeр до летището и отпътуване с авиакомпания Lufthansa в 14:00 ч за София през Франкфурт. Кацане на летище София в 22:10 ч. Край на програмата.

 

ГРУПА 07.06 - 15.06.2020
 

 Цена на човек в двойна стая

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:                           
 

       2 550 лв 

 

*** Отстъпка за дете до 12 г   - 150 лв от пакетна цена.
       Настаняване на дете до 12 г с двама възрастни на допълнително легло в двойна стая. 
       Допълнително легло е разтегателен диван/ сгъваемо походно легло.
 
       Отстъпка за 3-ти възрастен  - 60 лв от пактена цена.
       Настаняване на 3-ти възрастен на допълнително легло в двойна стая. 
        Допълнително легло е разтегателен диван/ сгъваемо походно легло.
        Важно! За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая 

• Самолетен билет София – Вилнюс - Талин – София с полет на Austrian Airlines и Lufthansa
с включен салонен/ръчен багаж 8 кг; 
• Летищни такси 250 лв към 30.10.19   
 (цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус при група от 16 туриста
  (при група по малка от 16 туриста – минибус);
• 8 нощувки с включена закуски в стаи категория Стандарт на блок маса в 3*/4* 
централно разположени хотели по програмата;
• 4 обяда;
• Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин, Тракай, Каунас, Паланга, Цесис, Тарту;
• Посещение на Тракайски замък, Рундалски дворец, музей Чурленис, музей на дяволите,
 замъка “Ордена меченосцев” в Цесис;
• Посещение на  „Музей на кехлибара“ в Паланга;
• Посещение на замъка Раквере, екскурзията “Средновековно приключение”;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Екскурзоводско обслужване на български език;
• Водач по време на пътуването;
• Медицинска с застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове.
• Доплащане за единична стая - 400 лв;
• Доплащане за чекиран основен багаж до 23 кг в две посоки – 98 лв;
• Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. 
за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв на човек;      
• Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание;
• Разходи за лични нужди.
Анулационни условия:
•  В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
- При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
- При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване  се удържа в размер на внесения депозит;
- При анулация от 44 до29 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.
 
  •   Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20/15  туристи.  (при група от 15-19 туриста се доплаща -  по 50 лв на човек)  
В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.
  • За посещение на Латвия, Литва и Естония не се изисква виза  и няма задължителни ваксини;
  • Възможно е през 2019 г. да се въведе заплащането на сити-такса, която е от порядъка на 1 – 3 евро на човек на ден. В случай че такава бъде въведена, тя се заплаща от туристите на рецепцията на хотела преди отпътуването;
    •  Туроператора си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.
  • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
  •  Туроператор има сключена застраховка «Отговорност на туроператор».
    • Текстът на програмата представлява изключително авторско право, за чието нарушаване е предвидена глоба съгласно чл. 97 от ЗАПСП.

Дестинации