calisto.bg

Eкскурзии до Румъния с Автобус

Информация за Румъния

Всичко, което един турист трябва да знае за Румъния

 
В Румъния цари духът на романтичното и мистично средновековие: древни замъци, мистериознатаТрансилвания и интригуващият образ на граф Дракула.
Почти една четвърт от историческите места в Румъния твърдят, че играят една или друга роля в живота на небезизвестния Влад Цепеш (известен още като Носферату или граф Дракула). Можете дори да кажете, че „таткото“ на всички вампири се е превърнал в своеобразна туристическа „запазена марка“ на страната. Но освен с легендите и историите около образа на Дракула, Румъния е завладяваща и с красивата природа на Карпатите, плажовете, а през зимата има и ски курорти с добри писти и развита инфраструктура.

Топло или студено е в Румъния?

Климатът е умерено континентален, в източната част на страната е морски. Зимите са меки, с много слънчеви дни, но понякога има силни студове, до -30 ° C,. В равнините средната януарска температура е 0 ...- 5 ° C, в планините - до -10 ° C. Снегът в Карпатите лежи от декември до април. Средната януарска температура в Букурещ е -3 ° C.
 

Каква е часова разлика с България?

Няма часова разлика с България

Каква е местната валута?

Паричната единица на страната е Румънска лея (RON)
Чуждестранната валута може да се обменя в банки или специализирани обменни бюра (casa de schimb), разположени в хотели, гари, летища, някои супермаркети и по главните улици на градовете. Разписките трябва да се пазят до напускане на страната. Не се препоръчва промяна на валута на местния "черен пазар": лесно е да се сблъскате с всякакви видове измами и измами.

Какви са изискванията за пребиваване в Румъния? Визи и митници

Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Румъния в съответствие с разпоредбите на Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки, при спазване на действащото румънско законодателство.
Повече информация можете да намерите на интернет страниците на:
Главния инспекторат по миграция към Министерството на вътрешните работи на Румъния  ТУК
Гранична полиция към Министерството на вътрешните работи на Румъния ТУК 

Как да избегнем проблеми?

При пътуване в страната следва да се отчита дребната престъпност – джебчийството и кражбите от автомобили на документи, пари, мобилни телефони и др.
Българските граждани следва да бъдат особено внимателни при посещения на големи магазини, пазари, гари, автогари, както и при спиране на бензиностанции и край пътя (за почивка или ремонт на автомобила).
Не се препоръчва оставянето без надзор в автомобила на чанти и предмети, привличащи вниманието на крадците.
В случай на кражба българските граждани следва да се обърнат към най-близкото полицейско управление.

Какво да си купя от Румъния?

Магазините са отворени от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 ч. С 1-часова обедна почивка. В големите градове има денонощни търговски обекти.
Най-подходящите сувенири от Румъния са всички видове  тематични изделия свързани с образа на „Дракула“: чаши, чинии, магнити, изкуствени зъби, тениски, капачки.
Също така румънското вино се счита за отличен сувенир. В област Добруджа се произвеждат почти всички сортове напитки, насажденията Мунтения са основният доставчик на висококачествено сухо червеновино. Регионите Stefanesti и Oltenia са специализирани в бели вина от ценни сортове грозде, в Трансилвания има добри ризлинг Italico, Gewurztraminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, както и местните Feteasca Alba и Feteasca Regala.

Какво да посетим в Румъния?

Румъния със своята интересна история е богата на забележителности : замъци, обвити с легенди , непревземаеми крепости, древни манастири, величествени природни паметници - „екскурзията“ ви ще бъде богата. Повечето туристи започват с Букурещ , който първоначално е служил като цитадела за защита на Влашко от турските войски. В продължение на векове градът е изграден по образ и подобие на Париж , така че има и собствена Триумфална арка, и елегантни градини във френски стил. 
След като се запознаят със столицата, гостите бързат да зърнат наследството на граф Дракула, прославило Румъния по целия свят. Основната туристическа атракция е замъкът Бран със зловещите си кули. Всъщност кървавият тиранин е прекарал тук най-много няколко нощи, а е живял в Поенари , от който са останали само руини. Замъците на Дева , Корвинов , Пелеш и Фагарас  са не по-малко зрелищни - според легендите, вездесъщият Цепеш е отсядал в почти всички.
Впечатляващи са и румънските манастири: Сучевица прилича на военна крепост (мощни стени наистина сапредпазвали монасите от набези), Хорезу  е въплъщение на бранковския стил, който е погълнал ислямски, византийски и европейски мотиви, а Мракония е напълно наводнен и може да се видят части от него само когато нивото на водата в Дунав спада.
Румъния е богата на още много забележителности и ще гарантира една приказна екскурзия, която би била интересна както на големи, така и на малките туристи.
Ако не откривате желаната екскурзия от Вас, напишете ни и ние ще съставим такава според Вашите изисквания!
 
 
 
 

Дестинации