calisto.bg

Eкскурзии до Гърция с Автобус

Информация за Гърция

Всичко, което един турист трябва да знаете за Гърция

Гърция е страна, където забележителностите са на всяка стъпка: Атина, Делфи, Тива и Метеора, скални манастири и светата планина Атон.  Освен за любителите на екскурзиите, Гърция е доста примамлива дестинация и за почивка със своите прохладни плажове, чисто море, живописни острови и СПА хотели.

Топло или студено е в Гърция?


В Гърция, лятото е горещо и сухо, а броят на слънчевите дни в годината надхвърля 300. Най-горещият период продължава от средата на юли до средата на август, така че е по-добре любителите на релакса при умерени температури да се отпуснат тук през май, юни, септември и октомври. Островите винаги са с по високи температури в сравнение със Северна Гърция.
В началото и в края на лятото може да е хладно през нощта поради постоянно духащия бриз. Ваканционният сезон на островите започва по-рано и продължава от април до октомври. В Северна Гърция сезонът продължава от май до септември. Най-меките и удобни периоди за престой в страната са май-юни и септември-октомври. 
 

На море в Гърция?

По-голямата част от плажовете са пясъчни, каменисти се срещат рядко. Всички плажове са общински, затова шезлонги и чадъри се предлагат срещу допълнително заплащане (около 3-6 EUR на ден). По принцип плажовете на континенталната част са по-шумни, отколкото на островите.

Дайвинг - Подходяща ли е за гмуркане?

Водолазите ще останат доволни от подводния свят на Гърция: дори и да няма корали, както в Червено море или на Големия бариерен риф, не липсват прелестни гледки. Например срещат се интересни обитатели, невероятни подводни пещери и дори древни находки.
Като цяло Егейско море може да се нарече най-доброто място за гмуркане: о. Корфу, о. Крит, островите Лесбос, Самос и Тасос. В морето има и скалисти рифове и релеф от замръзналата лава на подводен вулкан, каньони и дори потънали кораби.
 

Комуникация и Wi-Fi. Какъв е интернетът в Гърция?

Напоследък практически няма проблеми с Wi-Fi в Гърция: почти всички кафенета, ресторанти, хотели и търговски центрове „разпространяват“ безплатен интернет. Единствените изключения са много дивите кътчета на цивилизацията някъде на отдалечени острови.
 

Какво да си купя от Гърция?

Магазините са отворени от 9:00 до 15:00 (през лятото - от 8:30) и от 17:30 до 20:30 (през лятото - до 21:00). В туристическите центрове търговските обекти могат да работят до късно вечерта и без почивни дни.

Освен кожени палта и всякакви кожени изделия , могат да бъдат закупени и добри трикотажни изделия. Нищо чудно, че толкова много туристи отиват в Гърция на шопинг обиколки . Освен това тук се правят висококачествени и разнообразни бижута, изработени от злато и сребро. Ценителите на антики със сигурност ще се интересуват от атинските пазари и антикварни магазини. 

По-евтини сувенири ще бъдат фигурки, изработени от мрамор и алабастър, вази с червени и черни фигури, както и друга керамика, дантела и бродерия.

Един от основните продукти, закупени в Гърция, е зехтинът. Можете да го закупите както в супермаркети, така и на летището. Също така си струва да обърнете внимание на следните продукти: мед, маслини, узо. 

 

Какви са изискванията за пребиваване в Гърция? Визи и митници, проблеми

При пътуване до Гърция с цел туризъм, българските граждани следва да се запознават предварително със спецификите при посещение на Северна Гърция и останалата част от страната. Конкретна информация и препоръки се съдържат на сайтовете на посолство на Република България в Атина www.mfa.bg/embassies/greece и на Генералното консулство в Солун www.mfa.bg/embassies/greecegk.

Местна валута

Евро (EUR)

Съвети към пътуващите и пребиваващите в Гърция български граждани

Към административната и организационна структура на Туристическа полиция – Атина, функционира телефонен информационен център с телефонен номер „1571“. Телефонният център осигурява информация - основно на английски, френски, италиански и испански език, като съществува възможност обаждащият се да бъде прехвърлен към съответното посолство, туристическа агенция, екскурзовод или служители в преводаческия отдел на гръцкото Министерство на външните работи, за да бъде обслужен на роден език.

Информационният център предоставя съдействие в следните случаи:

- представяне на всички форми туризъм в Гърция (конферентен, селски, спортен, морски, терапевтичен/медицински, екотуризъм и др.), чрез осигуряване на всякакъв вид информация, свързана с пътуването и престоя на туристите (хотели, настаняване, транспорт, туристически обиколки, археологически забележителности, музеи, плажове, ски центрове, туристически агенции, коли под наем, отмора и др.);

- осигуряване на обща информация за таксита, тарифи, денонощни аптеки, болници, бензиностанции, малки и големи пътни възли, график на фериботи, градски транспорт, обмен на валута и др.;

- предоставяне на инструкции или решение по различни оплаквания и проблеми, срещани от чужди и местни туристи, обикновено свързани с некачествени услуги, неподходящо поведение на персонала на туристически организации, нарушения на договорената цена, отказ за резервиране на стая, изчезнали предмети и вещи от хотелска стая и др.;

- услуги и препоръки за събития към Националната гръцка туристическа организация (социален туризъм, фестивали и др.);

- популяризиране на задачите на гръцката полиция и други публични организации и структури (пристанищни и противопожарни агенции, здравни услуги, местни власти, Камара на хотелиерите, Асоциация на собствениците на ходели в Атина и област Атика, O.S.E., O.A.S. и др.);

- подаване на оплаквания или информация за наркотици, издирвани лица и други престъпления към компетентните служби за сигурност, които да поемат случаите;

- предоставяне на правна информация за законодателството в областта на туризма и по общи въпроси.

Предвид зачестилите санкции на български граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, за незаконно притежание на оръжия, предимно ножове и помощни средства за самозащита /палки, спрейове и др./, нашите граждани следва да имат предвид различията в законодателствата на двете държави в областта на придобиване, съхранение, носене и употреба на оръжия в Гърция.

Гръцкото законодателство /Закон 2168/1993 г./, за разлика от българското, определя като оръжие всеки обект и всяко устройство, които са подходящи за атака и отбрана, които могат да причинят нараняване и/или увреждане на здравето или повреда на лица и/или вещи, вкл. да предизвикат пожар.

Забранен в Гърция е вносът и притежанието, освен след съответно разрешение от Министерството на обществения ред и защитата на гражданите /ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ на:

 • късоцевни оръжия /пистолети/ огнестрелни и неогнестрелни, без значение от вида на снаряда, който може да е барут, химически вещества, лъчи, газове и др.;
 • ловни оръжия;
 • въздушни оръжия;
 • механизми и устройства за изстрелване на всякакви средства, химикали /спрейове/ или освобождаване на енергия;
 • ножове от всякакъв вид, с изключение на тези, чието използване е оправдано в домакинството и в офиса, за образователни цели, в изкуството, лова и риболова или друга подобна употреба. В дългогодишната практика на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за оръжия по смисъла на Закон 2168/1993 г. и за носенето и притежанието им без съответно разрешение се налагат предвидените в закона санкции. Текст в закона обаче, който изрично да обвързва дължината на острието с определянето или неопределянето на един нож като оръжие липсва. На практика всеки нож, който не е предназначен за употребата, допустима в закона /в домакинството, в офиса, за лов и риболов/, макар и острието му да е по-малко от 7 см., би могъл да бъде определен като оръжие. От значение в случая е конкретната употреба на ножа. Доказването на тази конкретна употреба обаче често пъти е свързана с обжалване на вече наложената от полицейските органи санкция по съдебен ред, което отнема време и финансови ресурси за българските граждани. В случай, че се декларира употреба за лов или риболов, това следва да бъде доказано чрез съответно разрешение, издадено от компетентен орган в Гърция.
 • метални боздугани, бухалки, нунджако с верига или въже;
 • копия, мечове, ками, щикове, лъкове, арбалети и полицейски палки;
 • предмети или устройства, използвани за изстрелване на вещества, които се самозапалват или съдържат дразнещи химични вещества, предназначени за атака и отбрана;
 • оръжия за риболов, харпуни и др. които изстрелват остър метален предмет;
 • заглушители, визьори, мерници, симулатори за стрелба, резервни части и принадлежности за оръжия;
 • имитации на огнестрелни оръжия, ако могат да бъдат превърнати във функциониращи.
   

Не попадат в ограничителния режим на Закон 2168/1993 г.,:

 • огнестрелните оръжия, произведени преди 01.01.1870 г., при условие, че те не могат да стрелят с боеприпаси, предназначени за оръжия, за притежаването на които се изисква разрешение.
 • колекционерските оръжия, които са произведени преди 01.01.1922 г. и които се съхраняват в специални магазини или търговски колекции.
   

Не се изисква разрешение за внос по силата на Закон 2168/1993 г. за:

 • механизми за разпръскване на химикали за домашна или професионална употреба;
 • ножове използвани в домакинството и в офиса, за образователни цели, в изкуството, лова и риболова или друга подобна употреба.

По изключение Министърът на обществения ред и защитата на гражданите може да разреши вноса, разпространението, притежанието и използването на устройства механизми и устройства за изстрелване на всякакви средства, химикали /спрейове/ или освобождаване на енергия.

Внимание! Разрешителното за притежание на оръжие се издава от компетентния полицейски орган по местоживеене на лицето в Гърция. Нарушенията на закона се наказват с лишаване от свобода за 6 месеца и глоба.

Престъпност и сигурност

През последните години уличните кражби и обири на жилища не са рядкост. С оглед на личната си безопасност, препоръчително е пребиваващите в Гърция български граждани да проявяват засилено внимание и предпазливост при движение в криминогенни райони - обикновено централните части на градовете, където могат да станат жертви на обири на лични вещи и документи.

Митнически изисквания

Предвид зачестилите случаи на санкциониране на български граждани за нарушения на гръцкия митнически кодекс, Министерство на външните работи препоръчва на пътуващите за Гърция български граждани да спазват строго позволените квоти за внос в Гърция на акцизни стоки на човек – 4 стека цигари, 10 литра твърд алкохол, 110 литра бира и 90 литра вино. Вносът на алкохол без бандерол не е разрешен, независимо от количеството му. При осъществяване на проверка на автомобила трябва ясно да бъде заявено кое количество от акцизните стоки на кого от пътниците е собственост. 

Митнически изисквания за Гърция можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

Задължителна замяна на българските регистрационни номера на МПС с гръцка регистрация за всички чужди граждани, пребиваващи дългосрочно в Гърция (над 3 месеца във всеки 6 месеца).

След изтичане на шест месеца от първоначалното влизане в страната, колите с български регистрационни номера трябва да бъдат регистрирани и обмитени в териториалното митническо поделение.

Като постоянно пребиваващи лица гръцките власти квалифицират всички български граждани, които имат данъчен номер или внесени осигуровки в местна осигурителна институция.

Повече информация можете да откриете ТУК и ТУК.

Движение по пътищата

Пътищата  в страната са много добре изградени и поддържани.

През последната година бяха извършени редица изменения в Закона за движение по пътищата в Гърция, с които се въведоха изключително строги санкции за нарушителите на правилата за движение по пътищата, като например:

 

 

Нарушения

Глоби и наказания

неспазване на знак Р-29 (забранен обратен завой)

глоба в размер на 200 евро и се отнемат регистрационните табели на автомобила и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни

преминаване на червен светофар

глоба в размер на 700 евро и се отнемат регистрационните табели на автомобила за срок от 60 дни и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни

използване на антирадар

глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за 30 дни и лишаване от регистрационни табели за 60 дни

неспазване на сигнализацията на ж.п. прелез

глоба от 700 евро, лишаване от свидетелство за управление за 60 дни и от регистрационни табели – 20 дни

употреба на алкохол

от 0,25 мг/л  до 0,40 мг/л – 200 евро;

от 0,40 мг/л до 0,60 мг/л – 700 евро и 90 дни лишаване от право на управление

неправилно изпреварване;

изпреварване на ж.п. прелез

глоба от 700 евро и 20 дни лишаване от право на управление

превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч;

движение по автомагистрала с над 150 км/ч

350 евро и 90 дни лишаване от право на управление

предприемане на опасна маневра

700 евро и 30 дни лишаване от право на управление и 10 дни от регистрационни табели и др.

Внимание!

При заплащане в 10-дневен срок, размерът на дължимата глоба се намалява с 50% от указаната в квитанцията.

Новите промени в ЗДП, които гръцкият парламент обсъжда в момента, предвиждат още по-високи санкции, като например за шофиране без свидетелство за управление,наказанието може да е в размер до 1 година лишаване от свобода.

Аttіkі Оdоѕ ЅА - оператор на едноименната магистрала в Гърция (високоскоростна околовръстна отсечка на Атина с дължина 70 км) обяви въвеждането нa нови цени зa тoл тaĸcи зa вcичĸи пpeвoзни cpeдcтвa, извъpшвaщи пpeвoзи пo нeя (https://en.aodos.gr/).

Πpoмянaтa в цeнитe щe извъpши нa двa eтaпa, ĸaтo пъpвoтo yвeличeниe в цeнитe щe бъдe oт 1 юли 2019 г., a cлeдвaщoто - от 01 януари 2020 г., съгласно следната таблица:

Kaтeгopия МПС

Hacтoящa цeнa

Цeнa oт 1.7.2019 г.

Цeнa oт 1.1.2020 г.

Kaтeгopия 1: 

Мотоциклети 

€ 1,40

€ 1,50

€ 1,60

Kaтeгopия 2,3,4:

МПС с ремарке или без, малки товарни МПС, МПС с високи ремаркета и минибусове с по-малко от 13 седящи места

€ 2,80

€ 3,00

€ 3,30

Категория 5:

Големи автобуси с повече от 15 седящи места и малки и средни камиони

€ 7,10

€ 7,50

€ 8,20

Категория 6:

МПС с ремарке или без, с четири и повече оси

€ 11,30

€ 12,00

€ 13,20

От 1 юли 2019 г. влизат в сила промените в Наказателния кодекс (НК) на Република Гърция (4619/2019), гласувани от гръцкия парламент на 6 юни 2019 и обнародвани в Държавен вестник на 11 юни т.г. Тези промени са първите комплексни изменения, след кодифицирането на НК през 1951 г., и предвиждат редица изменения, като отделна глава засяга нарушенията на правилата за движение по пътищата. Разпоредбите, засягащи водачите на МПС, са визирани в чл. 290 А „Опасно шофиране“, в който са определени следните наказания:

 1. При движение по улици и площади:
 • а) който шофира, в невъзможност да го направи безопасно, поради употребата на алкохол или наркотични вещества или поради физическа или умствена умора, или б) шофира по национален или локален път в насрещното платно, или в пешеходни зони, или на тротоара, или шофира автомобил, който е технически неизправен или по небезопасен начин претоварен, или шофира опасно или участва в импровизирани гонки, се наказва с (ако други разпоредби не предвиждат по-тежки наказания):
 • аа) лишаване от свобода за срок до три години или глоба, ако от действията му е предизвикана обществена опасност за чуждо имущество;
 • бб) лишаване от свобода за срок от поне една година, ако вследствие на деянието му е произтекла опасност за човек;
 • вв) с лишаване от свобода при строг режим до десет години, ако в случаите на а) и б) в резултат на деянието му е предизвикана тежка телесна повреда или щета върху обществени съоръжения;
 • гг) с лишаване от свобода при строг режим за срок от поне десет години, ако в случаите на б) в резултат на деянието му е причинена смърт на друго лице. В случай на предизвикване на смърт на голям брой хора, съдът може да определи доживотен затвор при строг режим.
 1. Който шофира, при гореизложените условия, опасно, небрежно и като резултат от деянията му е предизвикана обществена опасност за чуждо имущество или човек, се наказва с лишаване от свобода до две години или парична глоба.

Следва да се отбележи, че въпросните нови разпоредби на Наказателния кодекс се различават от предишните с по-голяма конкретика при определянето на по-голям брой деяния, квалифицирани като нарушения по смисъла на закона и предвиждането в някои случаи на наказание лишаване от свобода с конкретен максимален срок.

Пълният текст на новия Наказателен кодекс може да бъде намерен на гръцки език в Държавен вестник бр. Α΄ 95 от 11.6.2019 (http://www.et.gr/index.php/anazitisi-fek).

Здравеопазване

Оказване на безплатна медицинска помощ в спешни случаи, които застрашават живота на пострадалото лице.
 

Документи за пътуване и визов режим

Българо-гръцката граница може да бъде преминавана с валидни българска лична карта, паспорт или временен паспорт. Особености при влизане в държавата няма.

При пътуване в Република Гърция българските граждани трябва да имат валидна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при необходимост на спешна медицинска помощ.

Режимът за краткосрочно пребиваващи български граждани е безвизов.

Задължително е притежаването на зелена карта или валидна застраховка за автомобила.

 

Практически съвети

Гръцките закони срещу трафика на наркотици и хора, контрабанда, както и срещу нелегалната имиграция са изключително строги. Българските граждани следва да избягват пренасянето на багаж на непознати лица, както и превозването на непознати в автомобилите си. В това отношение на българските шофьори на тежкотоварни камиони се препоръчва да бъдат особено внимателни на изходните пристанища в Патра и Игуменица.

В Република Гърция е забранено носенето на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил. Това правило включва и ножовете за обичайна употреба с по-голяма дължина на острието.

При пътуване в Гърция българските граждани е необходимо предварително да се информират за евентуални стачни действия на територията на страната, както и за очаквани затруднения при преминаване на границата.

Препоръчително е и сключването на допълнителна медицинска застраховка.

При ПТП е задължително да се извика пътна полиция. При по-леки ПТП полицията може да не състави протокол, а да поиска двамата участника да си разменят данните от застраховките.  Включването на светлини през деня не е задължително;

Пътната полиция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, поради това българските граждани следва много стриктно да спазват правилата за движение и предвидените ограничения.

Дестинации