calisto.bg

Eкскурзии до Швейцария със Самолет

Информация за Швейцария

Всичко, което един турист трябва да знае за Швейцария
Говорейки за Швейцария, първото нещо, което ни изниква в съзнанието е скъп часовник, луксозен шоколад и вкусни сирена.
Швейцария е компактна европейска държава и една от най-богатите страни в света, съседка е на Германия , Италия , Франция , Австрия и Лихтенщайн .
Алпийски ски и термални курорти, средновековни абатства и медитативни панорами на Алпите , екологични гастрономически ястия и терасовидни лозя - съвременна Швейцария е съсредоточила всички предимства на най-близките си съседи, без да губи малко национален колорит и индивидуалност. Ако имате намерение да посетите Швейцария, задължително хвърлете поглед на текста по-долу!
 
Топло или студено е в Швейцария?
Климатът в Швейцария е умерено континентален, алпийски. Изключителните прояви на топлина, студ или влажност не са характерни за него. През януари-февруари дневната температура се колебае между -1 ...- 5 ° C. В северната и централната част на страната времето се определя от влиянието на Атлантическия океан, на юг преобладава мек средиземноморски климат. Средната температура в Женева през декември-февруари е +2 ° C.

Каква е часова разлика с България?

В Швейцария са с 1 час назад от нашето лятно часово време

Какви са изискванията за пребиваване в Швейцария? Визи и митници

Конфедерация Швейцария е страна от шенгенското пространство и българските граждани имат право да пребивават на територията й за срок до 90 дни, в рамките на 6 месеца, като изискването е да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.
За престой повече от три месеца, както и за престой с цел работа, българските граждани са длъжни да притежават разрешително за пребиваване, което се издава от съответните кантоналните миграционни служби. Подробна информация за условията и необходимите документи за издаване на разрешително за пребиваване можете да намерите на:
https://www.sem.admin.ch/sem/de/home/themen/aufenthalt.html
Пътуващите деца до 18 години с придружител и без придружител е препоръчително да притежават необходимото съгласие за пътуване от техните родители или настойници, т.к. граничните власти могат да го поискат.
Повече информация на: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/switzerland
 

Как да избегнем проблеми?

Въпреки факта, че процентът на престъпността в Швейцария е един от най-ниските сред развитите страни, туристите все още не трябва да изкушават съдбата и да оставят портфейла и багажа си без надзор на многолюдни места.


Валута на Швейцария

Паричната единица на страната е швейцарски франк (CHF), 1 франк 100 сантима. Текуща ставка: 1 CHF = 1,83 лв

 

Какво да си купя от Швейцария?

Големите четири швейцарски сувенири са часовници, сирене, шоколад и ножове. 
За часовници на известни марки (Patek Philippe, Rolex, Omega) трябва да отидете във френскоговорящите региони на страната - там се намират известните работилници. Сирената, най-известните от които са „груйер“ и „ементал“, се продават навсякъде - в супермаркети, магазини и специализирани магазини за сирене.
Швейцарските армейски ножове Victorinox и Wenger струват от 80 CHF за 33 функции до 400 CHF за зашеметяващите 80 функции.
Освен това от Швейцария можете да донесете сладки камбанки с всякакви размери.
 
Магазините са отворени в делнични дни от 8:30 до 18:30, а някои големи магазини са отворени в четвъртък от 21:00 до 22:00. В събота всички магазини са отворени от 8:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00. Швейцарски рай за пазаруване е Женева: броят на търговските обекти надминава 3000, а най-добрите са концентрирани на левия бряг на Рона. 
 
 

На ски в Швейцария?

Швейцарските ски курорти  са стандарт във всеки смисъл: природата е невероятна, инфраструктурата е добре обмислена, пистите са окъпани със слънчева светлина и покрити с пухкав сняг през целия сезон, който продължава от ноември до април (а на места и целогодишно). Планините заемат почти две трети от територията на страната, така че наистина има место за всички харесващи планинските спортове.
 

Дестинации