calisto.bg

Eкскурзии до Великобритания със Самолет

Информация за Великобритания

Всичко, което един турист трябва да знаете за Великобритания
 
Великобритания - четири държави в една за разнообразна екскурзия: монархична Англия с маса атракции, планините и сините езера на Шотландия, средновековните замъци на Уелс и уютните села на Северна Ирландия
 

Топло или студено е във Великобритания?

Климатът в Англия е умерен, мек и влажен. Времето се формира главно от топлото океанско течение на Гълфстрийм. Най-студеният месец е януари (+3 ... + 7 ° C), най-топлият е юли (+11 ... + 25 ° C). Лондон,югоизточна Великобритания и Уестланд са най-топлите райони в страната.
В Шотландия климатът е подобен, но по склоновете на планините има сняг от ноември до май, а през лятото е малко вероятно да успее да избегне дъжд.
 

Каква е часова разлика с България?

2 часа назад спрямо България ( лятно часово време)

Каква е местната валута?

Британска лира/паунд (GBP)

 

Какви са изискванията за пребиваване във Великобритания? Визи и митници

Българските граждани могат да пътуват до Обединеното кралство с лична карта и/или паспорт. През 2020 г. британското правителство се очаква да въведе изискване за пътуване само с паспорт.
Българските граждани имат право на пребиваване без формалности в Обединеното Кралство през първите три месеца от престоя си. Те могат да останат законно пребиваващи в Обединеното кралство и след тези три месеца, при условие че са наети на трудов договор, или са самонаети лица, или упражняват договорно право на студент, или са лица, които могат да докажат, че се самоиздържат. Българските граждани могат да получат информация за статута си след Брекзит на : https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/20428

 

Как да избегнем проблеми?

Великобритания едва ли е най-сигурната държава в Европа. Има толкова много джебчии, че дори имаспециални табели, които напомнят на небрежните туристи да бъдат бдителни. 
Не бива да носите със себе си големи суми пари, ценности и документи: по-разумно е да ги оставите в сейфа на хотела. Най-опасни са кварталите в източната част на Лондон, приличащи на гета: не Ви съветваме да ги посещавате дори през деня.
Обединеното кралство има висока честота на кражби на автомобили - когато паркирате, пазете телефони и ценности далеч от погледа и винаги се уверете, че багажникът и вратите са затворени.
 
.

Какво да си купя от Великобритания?

Пазаруването във Великобритания ще удоволетвори дори най-взискателните шопохолици. Улиците на града са пълни с големи търговски центрове, бутици с дизайнерски дрехи, магазини за сувенири, антикварни магазини и битпазари.
Лондон е една от световните модни столици, където можете да се облечете в Burberry и Paul Smith, Monsoon и Dorothy Perkins. В огромните универсални магазини на H&M, Topshop и други гиганти на пазара има безкрайно разнообразие от облекла, аксесоари и обувки на разумни цени. В бутиците на малко известни марки има смели неща в лондонски стил за тези, които не се страхуват от експерименти.
Чадърът е универсален подарък за любимите хора. Популярни са британските порцеланови марки "Wedgwood" и "Royal Dalton" - въплъщение на аристокрацията. От Манчестър носят сувенири със символите на Манчестър Юнайтед, от Уиндзор - неща с изображения на кралското семейство, от Шотландия - карирани одеяла, килти и гайди. Е и къде без класиката: лули за пушене а ла Шерлок Холмс, миниатюрни полицаи и телефонни кабини.
 
 

Какво да посетим във Великобритания?

Това, което Великобритания има в изобилие, са древни забележителности, интересни музеи , живописни езера и древни села. Най-популярните атракции са най-старата крепост в страната, Линкълн, средновековният град Йорк и най-мистериозната структура - Стоунхендж . Любителите на флората и фауната трябва да посетят Ланкашър с най-големия национален парк в Англия и района на Лейк Дистрикт с великолепни езера. 
Най-добрите места за опознаване на английските традиции са Оксфорд и Кеймбридж , домът на Шекспир в Стратфорд на Ейвън и град Дърам.
Любителите на екотуризма ще бъдат възхитени от островите Сили, сгушени в прегръдката на Гълфстрийм. Е, за тези, чието сърце трепти от звука на гайди и гледката на карирани килове, определено трябва да направите обиколка на шотландски замъци и да разгледате района на долината на Нийт - страната на водопадите и родното място на Неси .
 

8 неща, които да направите във Великобритания?

  1. Разходете се с известния лондонски двуетажен автобус - яркочервен двуетажен автобус - не забравяйте да заемете най-доброто място на втория етаж!
  2. Оставете своя отпечатък върху една от улиците на Бат, където са се разхождали Чарлз Дикенс, Уилям Текери, Хенри Филдинг, Даниел Дефо, Лорънс Стърн, Джейн Остин и други известни писатели.
  3. Направете снимка на меридианната линия в Гринуич, която служи като отправна точка за времето на планетата.
  4. Посетете пристанището на Саутхемптън, където скандалният Титаник замина на 10 април 1912 година.
  5. Изпийте питие в The Grapes Pub в Ливърпул, любимо място за известния квартет на Бийтълс.
  6. Преодолейте страха си от височини и изкачете окото на Борнмут. Осигурени са отлични панорами на града и околностите му, както и солидна порция адреналин!
  7. Запознайте се с шотландската кухня на един от селските панаири в Абърдийн, след като се насладите с местни деликатеси и сладкиши. Панаирите се провеждат в последната събота на всеки месец и всяка събота през декември. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че всичко е добро в умерени количества!
  8. Отпийте по една халба Гинес във всяка от кръчмите на Зелената миля в Белфаст и отбележете собствените си записи!

 

 

Дестинации