calisto.bg

Eкскурзии и почивки в ᐉ Оферти за Хърватия на ТОП цена ➤| Calisto Tours

Информация за Хърватия

Всичко, което един турист трябва да знаете за Хърватия
 
Живописна Хърватия предлага на туристите широки непокътнати плажове, заобиколени от борови дървета и скали, гостоприемна кухня и лечебни минерални извори.
Столицата на Хърватия, Загреб  е най-големият град в страната, но доста компактен по европейски стандарти. В Загреб, особено в историческия му център, средновековната архитектура е отлично запазена. Има много красиви дворци и катедрали, зелени паркове и малки кафенета с веранди. Най-добре е да разгледате града пеша, тъй като, първо, той е малък, и второ, шофирането по тесните улички в центъра може да бъде доста проблематично.
Хърватия е условно разделена на три курортни района. Истрийският полуостров е известен със своите живописни гледки към Адриатическо море, чисти води и непосредствена близост до Италия (само 3,5 часа по море до Венеция)
Феновете на средновековната романтика трябва да отидат в Ровин , Пула и остров Крък. Медулин е идеален за млади хора (едно от малкото места в региона, където се срещат пясъчни плажове и можете да се гмуркате), за любителите на тиха почивка и възрастните хора препоръчваме Ловран, а тези, които искат да подобрят здравето си могат да посетят Опатия .
 

Местна валута на Хърватия

Хърватска куна (HRK)

Топло или студено е в Хърватия?

Хърватия има континентален климат на север от страната, планински климат в централната част и средиземноморски климат на Адриатическото крайбрежие. Летата са сухи и горещи на места, докато зимите са меки и дъждовни. Средната температура през зимата е +5 ... + 10 ° C в крайбрежните райони, а в планините спада до -5 ... 0 ° C. През лятото е доста свежо в планината: +15 ... + 20 ° C, а в морето е горещо и слънчево - +23 ... + 27 ° C, температура на водата - +22 ... + 25 ° C. Въпреки това навсякъде в Хърватия е слънчево. Тази страна е един от световните рекордьори по броя на слънчевите дни в годината.

Каква е часова разлика с България?

В Хърватия са с 1 час назад ( лятно часово българско време)

Какви са изискванията за пребиваване в Хърватия? Визи и митници

Българските граждани могат да влизат, да преминават и да пребивават в Република Хърватия с валидни лични карти или паспорти без визи за срок общо до 90 дни за период от 6 месеца, считано от деня на първото влизане, което допуска в този 6-месечен период многократно влизане в страната, като общото време на пребиваване не трябва да превишава 90 дни.
Безвизовият режим на влизане се прилага по отношение на туристически пътувания, гостувания, краткотраен бизнес, частни визити и други в указания по-горе срок.
За дългосрочно пребиваване в страната, което е свързано с професионални дейности - обучение, специализация, работа и други, се изисква т.нар. „разрешение за дългосрочно пребиваване”, което се получава от Посолството на Република Хърватия в София.
 
Повече информация на: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/croatia
 

Как да избегнем проблеми?

Хърватия се счита за една от най-безопасните страни в Европа. Но както във всички препълнени туристически места и тук има джебчии, така че трябва да следвате основните правила за безопасност. Не носете със себе си голяма сума пари и не демонстрирайте скъпо оборудване пред голяма тълпа от хора, за да не привлечете вниманието на крадците.
Пушенето на обществени места е забранено в страната, това се отнася и за плажовете. За пушачите има специални кошчета на входовете на плажа, където може да пушат.

Какво да си купя от Хърватия?

Най-разпространеният местен сувенир е виното (обикновено сухо - тук има много голям избор от него). Най-известните по твърди напитки са Траварица (с билки), Сливовица (със сливи) и Грушовица (с круши). Череният ликьор „Maraschino“ от Задар също е популярен (големите му фенове са британските монарси).
От по-скъпите покупки са бижута от Риека, наречени „моршиш“ - фини работни брошки, фиби и висулки във формата на негърска глава. Можете също така да купите продукти, произведени от корали, които се срещат на много острови. От традиционните народни изделия - красива дантела, ръчно изработена бродерия, дърворезби, изделия от вълна и кожа, килими, керамика, национални носии и гоблени.

На море в Хърватия?

Всички плажове в страната са общински и входът е безплатен. В Средна Далмация (градовете Брела, Башка вода, Тучепи и други) и на остров Брач ​​плажовете са с малки камъчета и се считат за най-добрите на цялото крайбрежие. Боровите дървета растат тук буквално на 3-4 м от брега, така че не са необходими чадъри. Най-популярният плаж в страната - Златни Рат, награден със Синия флаг, се намира на остров Брач. Особеността на този плаж е, че той непрекъснато се движи: част от брега се задълбочава в морето, следователно, под въздействието на вятър и морски течения, камъчета с пясък „се движат“, а бреговата линия променя формата си.
 

Дайвинг. Подходяща ли е за гмуркане?

Кристално чистите води на Адриатическо море, липсата на силни течения и многообразието на подводния свят привличат всяка година водолази от цял ​​свят в Хърватия. Най-доброто време за гмуркане е от май до октомври. 
 
 

Дестинации