calisto.bg

Eкскурзии и почивки в ᐉ Екскурзии и почивки в Малта на ТОП цена ➤| Calisto Tours

Информация за Малта

Всичко, което един турист трябва да знае за Малта
 
Малта е живописна островна държава на кръстопътя на цивилизациите: в продължение на много хилядолетия търговски пътища са преминавали тук от запад на изток, от Европа до Африка. Кой ли не е стъпвал в Малта:част от посетилите я са митичният Одисей и съвсем истинския Наполеон. Днес съвременните търсачи на съкровища - културни, архитектурни, крайбрежни и кулинарни - тръгват по техните стъпки.
Всяка епоха е оставила своя отпечатък върху Малта: богата е на невероятни забележителности - от древни мегалити до средновековни храмове и крепости, които все още пазят ехото на отминалите времена. Трябва да я посетите, за да разгадаете тайните на старите улици, да уловите международния вкус в традиционните лакомства, да се насладите на почивката си на скалисти и пясъчни плажове или да се отдадете на възстановителни процедури в СПА центровете. Каквото и да изберете – няма да сгрешите!

Региони и курорти на Малта

Столицата на Малта е Валета : бивша крепост, основана през 16 век от рицарите от Ордена на Свети Йоан, които защитават местните земи от набезите на турците. За щастие много забележителности са перфектно запазени. Затова ЮНЕСКО включва целия град в списъка на световното наследство.
След столицата Ви съветваме да посетите най-престижният малтийски курорт - Слиема , където не само чужденците, но и местните жители се стремят да прекарат почивката си. Има елитни хотели и ресторанти, известни езикови училища и модни търговски центрове.

Топло или студено е в Малта?

Климатът е средиземноморски, с горещо, слънчево лято и мека зима. Средната лятна температура е +26 ... + 28 ° C, температурата на водата варира от +21 ° C през юни до +24 ... + 26 ° C през юли-август. През май плуването все още може да е хладно (+19 ° C), но през септември-октомври цари истинският кадифен сезон.
Валежите са 530-570 мм годишно, главно през зимата - но дори и по това време преобладава ясно и слънчево време. Влажността е доста висока през по-голямата част от годината.

Каква е часова разлика с България?

1 час назад спрямо България ( зимно часово време)

Каква е местната валута?

Паричната единица на страната е евро.
 

Какви са изискванията за пребиваване в Малта? Визи и митници

Няма входни визи за страната.
Необходимо е само българските граждани да притежават валидна лична карта или задграничен паспорт, за да влязат и пребиват на малтийска територия. 
Повече информация на: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/malta

Как да избегнем проблеми?

Малта е спокойна държава - нивото на престъпност е ниско. Разбира се, никой не е застрахован срещу джебчийство: големи суми пари, документи и ценности е по-добре да оставите в сейфовете на хотелите. 

Какво да си купя от Малта?

Най-добрите малтийски сувенири са филигранната ленена дантела, създадена от местни занаятчии (самата английска кралица Виктория е украсявала с нея тоалетите си!). Отличен подарък за любимите хора ще бъде миниатюрен ретро автобус, напомнящ за времената, когато очарователните жълти коли се движели из острова. Алтернатива са традиционните риболовни лодки Luzzu, украсени с древни магически символи. Можете да поглезите вашите близки с изящни бижута, често декорирани под формата на малтийски кръст, или дрехи от кози пух, които се шият в Гозо от векове.
 

Какво да посетим в Малта?

Малта буквално вдъхва история: всяка голяма европейска държава ще завижда на броя на нейните забележителности .
  • Най-известните архитектурни творения се намират във Валета . Дворецът на Великия майстор от 16-ти век е най-впечатляващ : огромен, каменен, с лека фасада, украсен с колони и скулптури и буйна вътрешна украса. 
  • Най-страховитата, но задължителна изложба в Малта е Музеят на изтезанията в Мдина : натурализмът на местните експонати спира дъха.
  • Най-старите сгради на острова са известните мегалитни храмове : религиозни сгради, направени от огромни камъни. На Гозо има комплекси, датиращи от 3600 г. пр. Н. Е. 
  • Най-известната природна забележителност на Малта е пещерата Гар Далам с грандиозни каменни сводове и уникален археологически музей. Тук са намерени животински кости от времето на последното заледяване и човешки отпечатъци, оставени преди повече от седем хиляди години.
  • Най-доброто място за връщане към настоящето е кварталът Paceville в съседство със Сейнт Джулианс,където има десетки оживени барове, клубове и казина.

Дестинации