calisto.bg

Eкскурзии и почивки в ᐉ Почивка на Малдивите на ТОП цена ➤| Calisto Tours

Информация за Малдиви

Всичко, което един турист трябва да знаете за Малдивските острови
 
Малдивите с право се считат за една от най-добрите екзотични дестинации. Има 1190 острова (или по-точно атоли) и всички те са сякаш предварително селектирани, за да покрият дори най-високите критерии: със сини лагуни, пясъчни плажове и уникална растителност. Има всичко за незабравима почивка: тишина и спокойствие, красива природа, богат подводен свят. А също и нещо, без което предимствата на всеки курорт веднага избледняват в очите на съвременните туристи - добри хотели и високо ниво на обслужване.
 

Региони и курорти на Малдивите

Малдивите са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.
Столицата е Мале , която заема почти цялата територия на едноименния остров. Но туристите основно се интересуват от останалите острови на държавата.
 Островите от Северния атол Мале са превърнати в курорти или са отдадени под наем на щастливибогаташи. Най-доброто местно забавление е гмуркането: видимостта в чистата вода достига 50 м, а красотата на дъното е просто неописуема. Атолът Южен Мале е популярен сред гмуркачи (морски резервати, пещери и останки очакват както начинаещи, така и професионалисти) и сърфисти (от март до септември курортът Кандума има страхотни вълни).
Атолите Баа и Раа са известни със своята уединена атмосфера и невероятни пейзажи: Баа е дори включен в Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО, заедно с Ниагарския водопад, горите на Амазонка и други природни чудеса на планетата. Върху атола Ари се отглеждат вкусни дини, а на Laviani се правят най -оригиналните бижута от перли и корали. Но, който и остров да изберете няма да останете разочаровани, защото всички притежават така желаните плажове: фин бял пясък, идеално сини вълни, високи палми. Пред погледа Ви ще оживяват снимки от рекламни плакати. Брегът е широк, просторен почти навсякъде, оборудван с удобства и чадъри, спасяващи от палещото слънце.
 
Топло или студено е на Малдивите?
Климатът на Малдивите е топъл и влажен. Температурата на въздуха през деня е около +30 ° C, през нощта +26 ° C, водата +26 ° C. Поради своята непосредствена близост до екватора, сезонните промени, свързани с мусоните, са почти незабележими. По време на югозападния мусон (май до октомври) вали по-често и времето е по-ветровито. Сезоновият мусонен сезон (ноември до февруари) се счита за по-малко влажен и е предпочитан от повечето български туристи.

Каква е часова разлика с България?

2 часа напред спрямо България ( лятно часово време)

Каква е местната валута?

Паричната единица на страната е Малдивските руфии (MVR), (в 1 руфия 100 лари).
 

Какви са изискванията за пребиваване на Малдивските острови? Визи и митници

Миграционните власти на Малдивите издават безплатна туристическа виза при пристигане в страната за срок до 30 дни За целта е нужно пътуващият да представи паспорт с валидност от минимум 6 месеца от датата на влизане в страната, самолетен билет за отпътуване от страната, резервация за хотел, 150 щ.д. на ден на човек.
Повече информация може да получите на: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/maldives

Как да избегнем проблеми?

  • На Малдивите е строго забранено да се разбиват и събират живи и мъртви корали в океана и близо до брега, да се повреждат черупки и да се издигат на повърхността, да се лови риба близо до островите. 
  • Подводният риболов и риболовът край брега са строго забранени.
  • Гмуркането през нощта рядко се организира поради силни течения и непредсказуемостта на морския живот. Плуването в открито море също не си заслужава. 
  • На островите не трябва да се изхвърлят празни консерви, бутилки или други боклуци. За нарушаване на тези правила се налагат чувствителни глоби.
  • Нудизмът и дори невинният топлес са забранени от закона в страната.
  • На курортните острови няма аптеки, така че трябва да вземете всички необходими лекарства със себе си. 
  • Не можете да посетите столицата на Мале по плажно облекло, препоръчително е да носите неща, които покриват тялото от раменете до коленете. 
  • Пиенето на алкохол на обществени места извън курортната зона е строго забранено.

Какво да си купя от Малдивите?

Най-често за спомен се купуват: лакирани черни кутии с жълти, зелени и червени цветя, изтривалки от местни естествени палмови влакна, миниатюрни традиционни риболовни лодки, ужасяващи челюсти от акула, деликатно кокосово масло, цветни черупки, саронги и кокосови „маймуни“. Любителите на екзотични тоалети ще се интересуват от национални рокли с бродерия около деколтето. Феновете на големи сувенири трябва да обърнат внимание на традиционните барабани
Цените за сувенири в Малдивите не са ниски и пазарлъка не се приема!
 

Какво да посетим на Малдивите?

Основните красоти на Малдивите са разположени под морското равнище, но ако желаете да посетите нещо без да се мокрите препоръчваме: забележителната столица на Мале. Там може да видите Националния музей на територията на живописния парк Султан, Ислямския център под Златния купол и Президентския дворец в Мале.
 
 
 

Дестинации