calisto.bg

Eкскурзии и почивки в ᐉ Почивка в Мавриций на ТОП цена ➤| Calisto Tours

Информация за Мавриций

Всичко, което един турист трябва да знае за Мавриций

 
Мавриций е хипнотична комбинация от индийски, африкански и европейски влияния. Името му се е превърнало в синоним за луксозна почивка, която ще удовлетвори дори най-капризния пътешественик.
Плажовете на острова са наистина разкошни, а развлеченията са на всяка крачка! 
 

Плажове

Всички плажове на острова са пясъчни и поддържани в перфектно състояние: всеки ден се почистват от отломки, коралови фрагменти и водорасли. За да се гарантира вашата безопасност, се препоръчва да влизате във водата с плажни обувки/чехли (в по-голямата си част това се отнася за дивите плажове). Нивото на слънчева радиация на острова е много висока дори и в облачни дни (заради близостта до екватора), поради което слънцезащитните кремове с висок SPF са силно препоръчителни. Плюс това, разбира се, не трябва да забравяте за слънчевите очила и шапки.
 
Град Флик-ан-Флак не без причина е много популярен сред самите маврикийци: плажовете там са красиви и природният резерват Казела-Бърд Парк е наблизо. Заливът Тамарина има съвсем различен „профил“: той е най-дивият и девствен по крайбрежието, а заради силните вълни е рай за сърфистите.
В източната част на острова се намира плаж Бел Мар с дълбоки лагуни и спокойни води, а плажът Pereybere на югозапад се смята за „купона“ на острова. 
 
 

Топло или студено е на Мавриций?

Климатът е тропически, с обилна влага, донесена от пасатите от океана. Лятото (от ноември до април) е горещо и влажно: + 25 ° C през нощта, + 30 ° C и по-висока през деня, а влажността достига 80%. Зимата (от май до октомври) е по-хладна и по-суха: + 17 ° C през нощта, + 23 ° C през деня. Температура на водата през цялата година +22 ... + 26 ° C.
Най-хладните и неблагоприятни периоди за почивка в Мавриций са юни и юли. Въпреки комфортната дневна температура от +20 ... + 25 ° C, духа много силен вятър. Но времето през август-септември ще е идеално за тези, които не обичат екстремните горещини.
 
 

Каква е часова разлика с България?

2 часа напред спрямо България ( зимно часово време)

Каква е местната валута?

Мавританска рупия (MR)
При пътуване за Мавриций се препоръчва да носите в себе си щатски долари, евро, чекова книжка или кредитна карта.
 

Какви са изискванията за пребиваване в Мавриций? Визи и митници

В страната се влиза само с международен паспорт, който е валиден минимум 3 месеца от датата на влизане в Мавриций.
Пътуващите за Мавриций български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) не се нуждаят от виза за престой до 90 дни.
След влизане в страната визата може да бъде продължена за престой до 6 месеца от датата на влизане в страната
Повече информация може да получите на: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/mauritius
 

Как да избегнем проблеми?

Бързите промени в времето в Мавриций не са необичайни, така че трябва да вземете със себе си не само леки неща, но и ветровки с дъждобрани.
Може би единственият неприятен момент, който може да развали местната почивка за туристите, е непланирана среща с някакъв местен морски живот, чиито бодли и тръни оставят болезнени рани.Не се изискват специални ваксинации. На острова няма отровни животни или насекоми, но ухапванията на някои представители на местната фауна са болезнени и могат да причинят алергични реакции.
По улиците няма много полицаи, но престъпността е много ниска. Джебчийство и дребни кражби се срещат основно в големите туристически райони. Съветваме ви да държите личните си вещи под наблюдение!
 
Имайте предвид, че хомосексуализмът в Мавриций е забранен и се наказва със затвор до пет години. Не се толерира демонстративното хомосексуално поведение на обществени места, както и свободното поведение между представители на двата противоположни пола.
 

Какво да си купя от Мавриций?

Популярен сувенир са моделите на дървени стари ветроходи, кашмирени изделия, текстил, ванилов чай, местен ром Green Island и, разбира се, тръстиковата захар. Бижутата със скъпоценни камъни тук са средно с 40% по-евтини, отколкото в Европа.
Магазините обикновено са отворени от 9:30 до 19:30 (в Порт Луис) или от 10:00 до 18:00 (в други градове) през делничните дни, в събота - от 12:00 до 17:00 в столица, а в други градове обикновено работят по-дълго. Универсалните магазини са отворени и в неделя от 9:00 до 12:00. Веднъж седмично (обикновено четвъртък следобед) маврикийските търговци си вземат половин почивен ден. В столицата магазините са затворени в събота, но всички търговски обекти на крайбрежната линия Codan работят до 18: 00-19: 30. Най-големият пазар на острова се намира във Flacq и се нарича Flacq Market.
 

Какво да посетим в Мавриций?

Нос Maloré е най-северната точка на острова. Тук е малката църква Notre-Dame-Oxillatris, известна със своя покрив, старомоден дърворезбен интериор и шрифт, оформен като гигантска морска черупка.
Триолет е красиво село, известно с факта, че именно тук се намира най-големият индуски храм в Мавриций, Maheswarnath Shivala. Островът Deer (Ile aux Cerfs) е красиво място с отлични плажове и прозрачна лагуна, където се практикуват ветроходство, гмуркане и водни ски.
Rose Hill е дом на много училища, колежи и Университета на Мавриций. Този оживен град е известен и със своите сгради в колониален стил, театър, галерия и търговска аркада в арабския квартал.
В град Кърпип, разположен почти в центъра на острова, има Кингс Колидж, кметство, много колониални сгради, ботаническа градина. Местните магазини и ресторанти са почти винаги пълни, особено по време на новогодишните тържества и футболни мачове (най-големият стадион в Мавриций се намира близо до града). Заслужава си да се посети близкият Trou aux Cerfs, изчезнал вулкан с кратер с дълбочина 85 м и ширина 200 м. На 6 километра от Кърпип се намира Националният парк по дефилето Черна река с много растения и редки птици.
В Turtle Bay (Turtle Bay) можете да видите руините на древното селище Балаклава.
Едно от основните чудеса на острова е разноцветната земя Шамарел. Това уникално място се състои от пясъчни дюни от седем цвята и ако ги смесите, само след няколко часа границите между пясъците ще бъдат възстановени отново.
 
Също така в Мавриций можете да посетите ботаническата градина Pamplemousses, имението Le Domaine des Pailles, което пресъздава атмосферата на някогашно колониално имение и демонстрира целия процес на производство на ром - от преработката на захарна тръстика до най-вълнуващата процедура, дегустация.
 
Повечето забавления на острова са от спортен характер: голф, тенис, конна езда, колоездене, гмуркане с шнорхел, водни ски, сърф и парашутизъм. В допълнение, на острова е отворен водният увеселителен парк Leisure Village.
 

Риболов в Мавриций

 
Риболовът в открито море е една от основните забележителности на Мавриций. По всяко време на годината тук се улавят рекордни екземпляри от видовете- син марлин, чук, тон и баракуда. Най-доброто време за риболов е септември-април, а най-малко благоприятни месеци са юни и юли. Счита се, че най-зарибените заливи са край югозападния бряг, от Riviere Marlin Noir до Morne Braban.
Риболовни лодки могат да бъдат наети в почти всички хотели на острова, но е по-добре да резервирате лодка предварително през активния сезон. Можете също така да излезете на открито с някой местен рибар: такъв риболов може да бъде дори по-интересен и ефективен от „официалния“ и в същото време ще струва значително по-малко.
 

Дестинации