calisto.bg

Eкскурзии и почивки в ᐉ Екскурзия и почивка в Йордания на ТОП цена ➤| Calisto Tours

Информация за Йордания

Всичко, което един турист трябва да знае за Йордания

Кралство Йордания е ориенталска екзотика, запазила отпечатъка на велики исторически епохи, а съвременния й облик предлага на туристите богата разнообразие от преживявания!

Региони и курорти на Йордания

Столицата на древната държава е Аман , неочаквано модерна и динамична. Струва си да я посетите, за да усетите ритъма на живот в съвременен арабски мегаполис с бизнес центрове, търговски центрове, ресторанти и художествени галерии, израснали в средата на бедните квартали.
Но най-често туристите посещавам Йордания заради Петра. „Розовият град“ е най-известната забележителност в Йордания. Петра е древната столица на набатейското царство, издълбана в скалите преди повече от 2 хиляди години. Поради богатата си история, хипнотизираща, почти мистична красота и запазеното си състояние, в края на миналия век, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. А през 2007 г. е избран за едно от новите седем чудеса на света.
Веднъж просперираща и луксозна, след завладяването на Близкия изток от Саладин през 12 век, Петра е изоставена и паметта йзапочнала да избледняла. Полуразрушеният град остава скрит скъпоценен камък до 1812 г., когато швейцарският изследовател Брукхард пристигал тук. Неговите разкази вдъхновяват много други пътешественици, но сериозните разкопки в Петра започват едва през 1929 г. Стивън Спилбърг и филмът му„Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“, играят важна роля за популяризирането на града като световна туристическа дестинация. 
Страната предлага и плажен отдих на брега на Червено море в Акаба . Акаба е известна с чистата вода, привличаща водолази, живописните пейзажи и уютните хотели - всичко необходимо за добра почивка. А, ако желаете да подобрите здравето си, местните минерални извори предлагат разнообразни лечения, базирани на уникална солена вода и кал, които възстановяват младостта и подпомагат лечението на сериозни заболявания.

Йордански плажове

В Акаба има както публични, така и частни плажове. И двата вида са перфектно оборудвани: за удобство на посетителите са предвидени тоалетни, душове, съблекални, спасителни кабини и ресторанти. Местните жители почиват предимно на общинските плажове, входът е безплатен, но няма достатъчно шезлонги и чадъри за всички. Хотелските плажове са заети предимно от гости, но и външни лица се допускат срещу малка такса (наемът на плажно оборудване е включен в цената на входния билет).
Пясъчните плажове са съсредоточени в северната част на града, каменистите в южната част. На крайградския Royal Diving Beach с едноименния водолазен център има басейни и спортни площадки, а първокласните зони за отдих са разположени в предградието на залива Тала.
Водата край бреговете е възхитително чиста а красиви коралови рифове и морски живот.

Топло или студено е в Йордания?

За своята малка територия, Йордания има изключително разнообразен климат. 
Средни температури през януари +8 ... + 14 ° C, юли +24 ... + 30 ° C (със средни дневни температури около +35 ° C). Най-благоприятното време за посещение на Йордания е пролетта или есента. На север вали от ноември до март.
Температурата на водата в Червено и Мъртво море не пада под +21 ° през цялата година.

Каква е местната валута?

Йордански динар (JOD).
1 USD се разменя за 0.71JOD.
Може да обмените парите си на летището,в хотела и в обменните бюра. Плащането на стоки и услуги обикновено се извършва в динари; чуждестранната валута почти никога не се приема никъде. Кредитни карти и пътнически чекове се приемат само в големи туристически центрове, хотели, билетни бюра и големи магазини.

Какви са изискванията за пребиваване в Йордания? Визи и митници

Между България и Йордания няма подписани Консулска спогодба и такава за Правна помощ. Двете страни прилагат визов режим.
Българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да получат визи в йорданското посолство в Букурещ; от почетния консул на Йордания в София, както и на всеки граничен  контролно-пропусквателен пункт /КПП/, вкл. летището. Цената й е 40 йорд. динара  = на 56.4 щат. долара.
Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой от 15  до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление.
Паспорт – срок на валидност минимум 6 (шест) месеца от датата на пътуването.
Повече информация може да получите на: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/jordan

Как да избегнем проблеми?

Йордания е една от най-стабилните и сигурни страни в Близкия изток. Тук почти няма престъпление: по улиците на градовете има полицейски патрули, но проблеми със сигурността обикновено не възникват. В държавата също няма междурелигиозни конфликти.

Какво да си купя от Йордания?

От Йордания можете да донесете плетени килими от Мадаба, бутилки с цветен пясък от Петра (по-добре е да ги купите в самата Петра - има естествен пясък с различни цветове от каньоните на скалистия град, а не изкуствено боядисан, както на повечето други места), дърворезби от маслиново дърво, керамикчни и медни прибори, бедуински бижута и много други. Йорданската козметика, базирана на продукти от Мъртво море, е много популярна.
Имайте предвид, че петъкът в Йордания е официален почивен ден. Християнските магазини могат да бъдат затворени в неделя. Тук няма един работен график за търговските обекти: всеки собственик го определя сам.

Какво да посетя в Йордания?

Пустиня Вади Рум. Пустинята Вади Рум или както я наричат ​​още Лунната долина се намира на 60 километра от Акаба. Най-високата точка на територията е връх Ум ад-Дами - 1830 метра. За да се насладите пълноценно на пясъчните пейзажи може да изберете романтична разходка с камили или вълнуващо сафари с джип

Муджиб.Един от най-популярните природни резервати в Йордания се нарича Муджиб и представлява каньон стигащ до Мъртво море. Можете да се разходите из резервата и да научите много интересни неща за местните жители под ръководството на професионален екскурзовод.
 
Нощна обиколка на Петра. Древният град Петра е в състояние да потопи туристите в атмосферата от онова далечно време, особено ако екскурзионната програма се провежда през нощта. Пътят до главния площад лежи през тесен пролом, който осветен от факли и фенери придава допълнителна мистична красота на обиколката.
Екскурзии по стъпките на исторически личности.Жителите на Йордания почитат историята си, така че с удоволствие разказват за великите хора на своята страна денем и нощем. Можете да поръчате екскурзионна програма с джипове, която напълно повтаря пътя на император Адриан с посещение на различни крепости и библейски градове. Или например пътешествие с камила по стъпките на Лорънс Арабски, човекът, изиграл важна роля в политическия живот на страната.
Йордания предлага още много 
 

Дестинации