calisto.bg

Албания

Eкскурзии и почивки в ᐉ Почивки и Екскурзии в Албания на ТОП цени ➤| Calisto Tours

Информация за Албания

Всичко, което един турист трябва да знаете за Албания

 
Балканската страна, която е най-слабо проучена от туристическата общност, е удобно разположена близо до нежните вълни на Адриатическо и Йонийско море, заобиколена от по-популярните си крайбрежни съседи - Гърция и Черна гора.
В продължение на много години Албания остава изолирана от света, поради което мнозинството знае изключително малко за богатото й културно наследство и красивата природа с живописни каньони и красиви, чисти плажове. Местното население е по балкански гостоприемно, което се забелязва в изобилието на вкусна храна, разумните цени и уважителното, ако не и любящо отношение към всички, посетили страната!
 

Топло или студено е в Албания?

Албания има мек средиземноморски климат с доста горещо, сухо лято и прохладни и влажни зими. Климатът е идеален за летни почивки и опознавателни екскурзии. Средната юлска температура по крайбрежието е +28 ... + 32 ° С, през януари - +8 ... + 10 ° С. Високите летни температури на брега лесно се понасят поради постоянно духащия средиземноморски бриз. Туристическият сезон продължава от май до септември, но е приятно да бъдете на открито и през април и октомври. Има около 300 слънчеви дни в годината. В началото на пролетта и късната есен вали. В планините на Албания климатът е много по-студен - през зимата температурата може да спадне до -20 ° C.

Каква е часова разлика с България?

1 час назад в Албания
 

Какви са изискванията за пребиваване в Албания? Визи и митници

Българските граждани могат да влизат, преминават и пребивават на територията на Република Албания без виза, до 90 календарни дни в рамките на 180 дни с валидни задгранични паспорти или лични карти. Срокът на валидност на документите за самоличност трябва да изтича най-малко три месеца след датата на влизане в страната.
 
В Албания е разрешено да се внасят всякакви предмети за лична употреба, включително бижута, фото и видео оборудване. Вносът на местна валута е строго забранен, но за чуждестранната няма ограничения. Тютюнът, алкохолните напитки и парфюмите преминават през границата в разумни количества: до 200 цигари (или 50 пури или 250 г тютюн), до 1 литър алкохол, до 2 литра вино, от парфюми - максимум 50 мл парфюм или 250 мл тоалетна вода.
Ако желаете да вземете с вас домашните си любимци, по време на вашата почивка в Албания, задължително носете паспорт, микрочип и сертификат за ваксинация срещу бяс.
Забранява се вносът на оръжие и експлозиви, наркотици, порнография и всякакви материали, които нарушават националното достойнство. За износ на продукти от благородни метали, стари монети и свитъци, антики и предмети на изкуството е необходимо да представите документ, потвърждаващ покупката. 

Каква валута се използва в Албания? Какъв е курсът на валутата? Какви са цените там?

Паричната единица на страната е Lek (ALL), в 1 Lek 100 Kindarks. Курс: 1 ALL = 0,016 лв (1 USD = 113.45 ALL, 1 EUR = 122.65 ALL).
Можете да обменяте валута за албански лек в банкови клонове и обменни бюра (kambim evaluator). Еврото и доларите са добре приети и лесно ще ги обмените. Банките са отворени от 8:30 до 14:30, с изключение на събота и неделя, change бюрата не спазват строг график, но не се препоръчва да отлагате размяната на пари до късно вечерта. В някои хотели е възможна смяна на валута на рецепцията.
Банкноти с една и съща стойност могат да изглеждат съвсем различно: в обръщение сабанкноти от три емисии, така че не трябва да се плашите като забележите, че са различни.
Банкомати се срещат често в големите градове. Кредитните карти обаче най-често не се добре приети, с изключение на единични хотели и по-скъпи ресторанти едва ли ще може да извършите плащане с тях.
В Албания съществува "стара" и "нова" ценова система, разликата между които е допълнителна нула при определянето на сумата. Така че бутилка с вода ще струва 500 стари лека или 50 нови, тоест около 0,3 EUR . В повечето случаи населението използва старата ценова система, но питането отново няма да е излишно.
Бакшишите не са задължителни, дори в големите ресторанти рядко се включват в сметката.Но животът тук не е богат, така че, ако сте харесали услугата, насърчете персонала. 

Как да избегнем проблеми?

Албания е много спокойна страна и пребиваването в нея не изисква специални мерки за сигурност. Все пак не е излишно на многолюдни места да наблюдавате чантата и портфейласи. Като цяло албанското общество е доста консервативно: мнението на по-възрастните, особено на мъжете, трябва да се уважава. Не влизайте в дебат късаещ религия или политика. Освен това е по-разумно да се заобиколят противоречиви теми като гей браковете и многоженството.

Важни телефонни номера в Република Албания
Полиция – 129
Бърза помощ – 128
Противопожарна безопасност – 127
Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.

Какво да си купя от Албания?

Не можете да се каже, че Албания е рай за шопинг маниаците, но със сигурност няма да се върнете с празни ръце. В Тирана има пълноценни търговски центрове с дрехи на международни марки: например Tirana East Gate е един от най-големите търговски центрове на Балканите . В Круй старият пазар е известен с почти най-ниските цени в страната. А краят на февруари е времето на грандиозни разпродажби: отстъпките достигат 70-85%!
Най-оригиналният сувенир е пепелник под формата на бункер: в цялата страна са вкопанибетонни конструкции, приличащи на гъби, проектирани за един човек. Диктаторът Ходжи бил обсебен от идеята за нападение и построил 700 000 мини-крепости за своите граждани.
 

Вкусна ли е албанската кухня?

Турските традиции са в основата на албанската кухня. Ястията са пренаписани по нов начин, комбинирани с италианската и гръцката кулинария в много необичаен гастрономичен микс. На север предпочитаните продукти са рибата и зеленчуците, в централните региони месото, на юг - морските храни и растителните. Всичко това е щедро подправено с ароматни подправки.Задължително трябва да опитате!

На море в Албания?

Климатът в Албания е субтропичен средиземноморски, идеален за плажна почивка. Лятото е сухо, горещо, слънчево - просто трябва да се запасите с плажно масло и да изберете плаж по ваш вкус: в Йонийско море плажовете са предимно каменисти, популярни сред спортисти и купонджиите, на Адриатическо море - пясъчни, подходящи за семейства с деца. Почти всички са безплатни, добре поддържани, не твърде претъпкани и много живописни.
Един от най-известните курорти на Йонийския бряг е Саранда , началото на „Цветната Ривиера”. В рамките на града има няколко каменисти плажа, водата в залива е чиста, наблизо има пешеходна алея с кафенета и магазини за сувенири, инфраструктурата е развита - има удобства, и шезлонги и наем на скутери.

Дайвинг. Подходяща ли е за гмуркане?

Албания не е толкова добре развита дестинация за гмуркане, както например съседните Италия и Гърция , но това е плюс: има малко хора, водата е чиста и прозрачна, а цените са доста адекватни. Най-подходящото време за дайвинг е периодът от май до септември.

Комуникация и Wi-Fi. Какъв е интернетът в Албания?

В Албания има два основни мобилни оператора: Vodafone Albania и ALBtelecom. Качеството на сигнала е приемливо, но далеч от големите градове и курортните зони може да възникнат проблеми с комуникацията. Сим картите се продават в специализирани салони и павилиони, за да закупите карта се нуждаете от паспорт. ALBtelecom има 7-дневни предплатени пакети, започващи от 300 ALL с 200 минути домашни разговори и 1 GB мобилен интернет. 
Албанската интернет връзка се развива сравнително отскоро: има Wi-Fi точки само в хотели, библиотеки и някои заведения за хранене.  На места има интернет кафенета, но за да не зависитеот обстоятелствата, е по-удобно да закупите SIM карта с предплатен трафик.

Дестинации